Being the thoughts and writings of one Gustaf Erikson; father, homeowner, technologist.

Wednesday, 2024-07-07


Dag åtta

Äntligen klar.

Nja, men nästan. Imorgon slutpolerar jag det ny-oljade golvet, sedan ska det vila.

Återstår alkoven. Den ska spacklas, målas och inredas. Men det borde inte ta så lång tid … famous last words.

Tuesday, 2024-07-06


Dag sju

Jag har hållit på med det här i en vecka. Jag är ganska trött på det nu.

Idag slipade jag golvet. Hyrde planslip och kantslip på Stureby Maskin. Slipade mest med grovlek 36, tills jag fick ytan någorlunda jämn. Därefter 50, 80, 120. Jag slipade åt båda hållen (öst-väst, nord-syd) eftersom golvet är lagd i parkettmönster.

Kantslipningen var jobbigast, som vanligt.

Stureby Maskin säljer även olja (billigare än Fredells), men dom tyckte jag skulle putsa golvet efteråt. Det var instruktionerna för vitoljan också, så det är väl bara att köra på det. Hoppas vara klar med golvet imorgon.

Därefter vidtar slutligen den nya garderoben.

Monday, 2024-07-05


Dag sex

Väggarna är färdigmålade, och jag har fyllt i hålen i taket i alkoven med Husfix. Senare ikväll ska jag måla klart doslocken och ta bort skyddspappret.

Jag har beställt slipmaskin till imorgon, och räknar med att ha slipat klart och oljat in imorgon. Vitolja blev väldigt dyrt, så vi kör på vanlig inomhusträolja istället.

Sunday, 2024-07-04


Dag fem

Dagen ägnades åt att handla inredning till den nya garderoben på Ikea.

Saturday, 2024-07-03


Dag fyra

Hittade en masonitskiva i källaren som precis täckte halva västra väggen. Eftersom Viking ska ha barnvakt imorgon så passar vi på att fixa en ny skiva då.

Jag målade klart taket, och strök en första strykning på väggarna. Tips: 3 liter färg räckte precis till en strykning. Skulle ha kört 2x3 när jag köpte färgen…

Dag tre

Vaknade sent, kom inte igång förrän tolvtiden. När jag hade målat taket och grundat väggarna kom Joanna på att det var helt onödigt att behålla klädkammaren fast med ny inredning. Istället skulle vi riva dörren och väggen och öppna upp klädkammaren till en alkov istället. Då skulle vi få plats med fler hyllor och garderober.

Sagt och gjort. Nu är dörren och väggen borta, och det blev inte så många fula hål i väggarna och taket som jag befarade. Imorgon ska de hål som ändå uppstod fyllas igen med husfix, sen är det dags att måla igen.

Detta innebär att golvslipning får vänta tills i början av nästa vecka. Jag tror att det kommer att gå på en dag.

Thursday, 2024-07-01


Dag två

En bra idé från Joannas sida: riv ur den värdelösa inredningen från klädkammaren och måla om därinne också. Dessutom kan vi dra in el för att få vettig belysning.

Dagen avslutas med att jag har täckt golvet, maskat av och spacklat. Klädkammaren är ganska sunkig, den västra väggen hade hyllor som var fastspikade utifrån. Detta innebär att det finns fyra rader med nedhammrade spikar som kommer att haka fast i kläderna. Jag ska täcka den väggen med en plywoodskiva vad det lider.

Inredningen ser ut att bli Ikeas köksskåp, kompletterad med den gamla galgstången.

Talade även med Stureby Maskin, det verkar inte vara några problem att hyra slipmaskiner.

Imorgon ska jag slipa spacklet, grundmåla väggarna och måla taket. Eventuellt hinner jag måla klart väggarna också.

Wednesday, 2024-06-30


Dag ett

Idag bar vi ut sängen och rev ut golvet i vårt sovrum. Till vår glädje upptäckte vi att under linoleumet fanns det samma sorts parkett som i hallen på övervåningen. Vi är inte säkra på om det är furu eller björk.

Detta innebär att vi inte behöver lägga nytt golv, utan kan slipa det gamla.